vrijdag 12 december 2008

Verleiding en consumptie (3) - een bombardement van stimuli

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om verder te gaan met de verleiding waarmee kinderen (en dus ook indirect hun ouders) geconfronteerd worden. Waarom? Omdat ik met name in de sinterklaas-periode gefascineerd ben geraakt door het op kinderen gerichte verleidingmechanisme dat zich afspeelt voor en na het sinterklaas-jouraal. Niet zozeer vanwege sinterklaas maar vanwege het meer generieke bombardement van stimuli dat op kinderen wordt gericht en dat met name in deze periode zijn hoogtepunt bereikt. Overigens waarschijnlijk ook omdat ik juist in deze week de gelegenheid had dit fenomeen vast te leggen op een manier die sprekend is. Hierbij mijn fotografische schetsen, die pogen te verbeelden wat er gebeurt in het verleidingsproces en in de eerste stap van het consumptie-proces (wat gebeurt er op de shop floor?), waar de verleiding verder wordt aangewakkerd en geconcretiseerd.



















Verleiding en consumptie (2) Oh ja....











Oh ja... ik zou bijna vergeten te vertellen dat ik die eerste week ook nog wat nadrukkelijker gekeken heb naar het consumeren zelf. Ik heb tijdens een koopzondag een hoge positie uitgekozen in de buurt van de mediamarkt en mensen gefotografeerd die met tassen vol aankopen het zebrapad overstaken. Helaas niet allemaal met rood-wit gestreepte tassen, want dat zou het effect nog verder hebben verstevigd. In de loop van zo'n proces komen er trouwens nog veel meer aspecten en vragen bij je op: waar eindigt verleiding en begint consumptie? kan consumptie op zichzelf ook weer een verleiding zijn? Bijvoorbeeld als je de consumptie van iemand anders waarneemt (een paar schitterende sportschoenen of de nieuwste ipod) en dan vervolgens geprikkeld wordt om zelf ook tot een dergelijke aankoop over te gaan. Ook het onderscheid cq overeenkomst tussen verleiding, consumptie en verslaving is interessant om te beschouwen. Of het onderscheid cq overlap tussen verleiding en 'waarschuwen voor' cq 'overtuigen' (bijvoorbeeld anti-rook reclames).... Ook hier wat fotografische schetsen, inclusief de 'car seduction' (allernieuwste Jaguar, gefotografeerd door de grafiti besoten ruit van een telefooncel in Antwerpen, waardoor de magic van de aantrekkingskracht alleen maar groter wordt) en een viertal shots gemaakt in een grote speelgoedketen, alle vier gedomineerd door producten in een kleur die kinderen letterlijk en figuurlijk een rose waas voor de ogen verschaft.























donderdag 11 december 2008

Verleiding en consumptie (1) - een haat-liefde relatie

We zijn al weer bijna twee weken bezig met het thema 'verleiding en consumptie', dus het wordt tijd voor een eerste terugblik op hoe mijn gedachten zich hebben ontwikkeld en hoe ze momenteel vele momenten van de dag door mijn hoofd denderen, eigenlijk maar met 1 vraag: hoe verbeeld ik dit? Om 'dit' wat toe te lichten is het goed om terug te gaan naar de eerste week van de opdracht, de eerste week die erop gericht was zoveel mogelijk verschijningsvormen van verleiding, al of niet gekoppeld aan consumptie, op te sporen, in kaart te brengen en op een aantrekkelijke (lees creatieve, eventueel esthetische) manier in beeld te brengen. Ik heb allerlei lijstjes gemaakt van verschijningsvormen van verleiding/consumptie en ben op basis daarvan op zoek gegaan naar plaatsen waar je een en ander kunt waarnemen en vastleggen. Maar ook omgekeerd: je loopt langs de weg en plotseling zie je iets waar je nog niet aan gedacht had en wat een prima manier is om het onderwerp letterlijk bij de kop te pakken. Al heel snel kwam ik tot de conclusie dat ik altijd al een haat-liefde verhouding met reclame heb gehad en dus ook met verleiding, want reclame is identiek aan verleiding .. of toch niet? Ik ben zeer gefascineerd door de wat meer indirecte en 'sophisticated' vormen van verleiding, verleiding waar creativiteit en stijl in zit, met andere woorden. Ik ben ook altijd zeer geinteresseerd in de strategieen en tactieken die achter de reclame zitten; ik probeer ze altijd te doorgronden en te waarderen of te laken.... Waar ik niet van houd zijn de meer directe en platte vormen van reclame, communicatie en verleiding, ook al weet ik wel degelijk dat de meer platte en directere strategieen binnen een bepaalde context wel degelijk zeer effectief kunnen zijn. Om het eens samen te vatten: ik heb in de eerste week geprobeerd de verschillende uitingsvormen en richtingen te inventariseren en er wat van in beeld te brengen. Zo kwam ik terecht bij de reclame blokken voor en na het sinterklaas-journaal, waarin kinderen maximaal worden verleid om hun ouders onder druk te zetten en hun die 'pakjes' te bezorgen waar de verleiding op gericht is. Iets wat mij meteen fascineerde. Maar ik heb ook abri's bestudeerd (in de sneeuw bleek dat ze een schitterende impressie kunnen achterlaten), porno-reclames langs de snelweg, de wijze waarop kinderspeelgoed is opgesteld in de grote speelgoedketens, fastfood-verleiding, de magie die auto's kunnen oproepen en zelfs toiletten in grote doe-het-zelf mega-stores, die zo uitgelicht kunnen zijn, dat zelfs dit soort producten een verleidelijke impressie kan achterlaten..... Hier zijn wat fotografische schetsen van de eerste week.