maandag 23 februari 2009

Fotografen portret (1)


Serieel beeld, dat is de focus van onze nieuwe kwartaal-opdracht. Het accent is gericht op het maken van een portret van een fotograaf of filmer. Portret betekent in dit geval een audio-visuele vertelling van een minuut of acht. Op 4 april moet het portret klaar zijn en er wordt samengewerkt in tweetallen, waarbij beurtelings de een de ander helpt en omgekeerd. Voor deze nieuwe opdracht hebben Shiva en ik besloten samen te gaan werken.
Al op de eerste zaterdag, nu alweer anderhalve week geleden, zijn we allereerst gestart met het maken van longlists en shortlists van fotografen/filmers die we zouden kunnen beanderen.
Als leidraad gebruikten we hier onder meer voor de Nieuwe Geschiedenis van de Fotografie in Nederland. De lijst die we maakten, bestond onder meer uit namen zoals Bertien van Maanen, Viviane Sassen, Martine Stig, Marnix Goosens, Elspeth Diederix (allemaal ex-Solar fotografen trouwens), Hellen van Meene, Dick Duyves, Marrie Both, Raymond Rutting, Korrie Besems, Carl de Keijzer, Hans vd Meer, Jacqueline Hassink, Stefan Vanfleteren en Kadir van Lohuizen.
Vervolgens hebben we enkele criteria geformuleerd voor de uiteindelijke selectie van wie we willen benaderen:
1. de betreffende beroepspraktijk van de fotograaf in kwestie moet aansluiten bij wat ook onze eigen ambitie is; dit ligt ergens tussen documentair, autonoom en 'slow journalism';
2. het zou iemand moeten zijn die wat betreft agenda benaderbaar is en tijd wil/kan vrijmaken; 3. het moet iemand zijn die nog niet definitief zijn koers bepaalt heeft, maar nog zoekende is;
4. het moet iemand zijn die we qua werk bewonderen.
Op basis van een afweging van de verschillende criteria heb ik besloten om allereerst eens Dick Duyves te gaan benaderen en daarna de Solar fotografen.

Na het weekend heb ik samen met Shiva een plan de campagne opgesteld voor de komende zeven weken. In vogelvlucht bestaat dit plan van aanpak uit drie elementen:
1. het project-technisch voorbereiden van dit project (incl. time management)
2. het inhoudelijk voorbereiden van het interview
3. het technisch voorbereiden van het filmen en monteren.

Deze week hebben we een concept email gemaakt die we kunnen gaan toezenden aan onze 'kandidaat-slachtoffers', hetgeen overigens intussen al gebeurd is. Een van de fotografen (Dick Duyves) heeft in principe positief gereageerd.

We hebben een begin gemaakt met het opstellen van een gros-lijst van vragen die tijdens het interview gesteld kunnen worden.

Ook hebben we deze week een aantal documentaires van fotografen verzameld; zo heeft de Volkskrant momenteel een 'aanbieding van 4 DVD's met 4 verschillende documentaires, oa. Cartier Bresson, Annie Leibowitz en Edward Burtynsky (van Manufactured Landscapes). Ook op youtube holland doc staan een aantal documentaires over fotografen (o.a. Anton Corbijn). We gaan deze documentaires allemaal analyseren op inhoud en vormgeving, o.a. het in beeld brengen van het interview, tussenshots, shots die goed werken in een klein AV portret etc.

Tenslotte hebben we afgelopen donderdag in de AV-ruimte van St Joost een paar opstellingen gesimuleerd van camera's en microfoon. Dit om uit te proberen hoe de interactie tussen interviewer en slachtoffer uitpakt, hoe de verstaanbaarheid van het geluid is en of je de beelden van de camera aan de voorkant en de camera aan de zijkant gemakkelijk met elkaar kunt mixen (zie foto's met proefopstelling).

vrijdag 13 februari 2009

Marseille aan de hand van vuilcontainers

Mijn derde thema is ...: de vuilcontainer. Al op de eerste dag ontdekte ik dat Marseille een zeer geharmoniseerd systeem heeft voor vuilverzameling. Papier, glas, verpakking etc. worden strict gescheiden ingezameld door middel van containers die over de hele stad hetzelfde uiterlijk hebben. Overal waar ik liep zag ik wel ergens in een ooghoek zo'n grijze box verschijnen; langzamerhand werd het een obsessie. Totaal over de drie dagen heen maakte ik zo'n kleine 170 foto's van deze bakken. Waarom? Omdat ze als rode draad een prachtig 'vehikel' zijn om Marseille in al zijn facetten te laten zien. Hierbij een paar opnamen. Ik denk dat ik er nog een klein boekje van ga maken.




































woensdag 11 februari 2009

Marseille 3 - de rauwe en ongepolijste stad

Ik heb Marseille vooral ervaren als een 'rauwe' en ongepolijste stad. In het havengebied voelt de stad 'rauw' aan, maar als je aan de west-kant van de haven onder de autoweg-viaducten door naar het noorden loopt, kom je in een gebied terecht met minder hoogbouw - een gebied dat evenzeer ongepolijst is en daarnaast nog bizarre -bijna Amerikaanse trekken - vertoont ....



























Marseille 2 - de banlieus

Alweer een week geleden dat we vertrokken naar Marseille en alweer drie dagen geleden dat we terugkeerden naar Nederland. Deze foto maakte ik zondag toen we in de shuttle bus van het Gare St-Charles naar de luchthaven reden. De banlieus van Marseilles...


Marseille 1 - de ferry naar Tunesie, Algerije en Marokko

Vanuit de haven van Marseille vertrekken elke dag veerboten naar Tunesie, Algerije en Marokko. We zagen hoogbeladen (oude) auto's in de rij staan tot ze de veerboot konden oprijden. Ook zagen we mensen die door kennissen naar het havengebied werden gebracht en vervolgens al lopend hun koffers omhoog zeulden, op weg naar de plaats op de veerboot waar ze aan boord konden gaan....